Ãin hakkında ne okuyabilirim?
Emre Demir’in aşağıda linki bulunan videosunda bahsettiği Çin hakkında yapılabilecek okuma listesini kendim için çıkarmak istedim, hazır çıkarmışken burada herkes ile paylaşmak istedim:
- Oracle Bones – A Journey Between China’s Past and Present by Peter Hessler – Emre Demir’in zihin açıcı bulduğu, The New Yorker ve National Geographic için yazılar yazan ve hayatının uzun bir kısmını Çin’de geçirmiş bir gazeteci olan Peter Hessler’in tanıştığı insanlardan ve yaşadığı şehirlerden topladığı hikayeleri flashback (geçmişe dönüş) yöntemiyle anlattığı sürükleyici bir kitap. Hessler, Uygur arkadaşı Polat, kahin kemikleri (oracle bones) uzmanı Chen Mengjia, ingilizce dersi öğrencilerinden William Jefferson, Sinologist Imre Galambos ve diğer birçok karakterin hayatı üzerinden Çin’in uzak ve yakın geçmişi ve farklı coğrafi bölgeleri hakkında bilgi veriyor. Shenzen’in hızlı bir şekilde gelişmesi, Falun Gong’un ortaya çıkışı, Taiwan sorunu, 2008 Olimpiyatlarının ülke üzerindeki etkileri, Çin’in alfabe reform çabaları, çayın zaman içinde barbar içeceğinden çok sevilen hale gelmesi, kuzey ile güney arasındaki ilişkiler, Sincan’daki gelişmeler, Kuomintang, Tiannamen gösterileri kitapta tartışılan konulardan bazıları.
- China’s Cosmopolitan Empire: The Tang Dynasty Mark Edward Lewis et al
- The Early Chinese Empires: Qin and Han Mark Edward Lewis et al
- The Age of Confucian Rule: Dieter Kuhn et al
- A History of China by Wolfram Eberhard
- What does China Think? by Mark Leonard – Çin’e giriş kitabı sayılabilir
- The Souls of China by Ian Johnson – Çin’deki dini yaşam, dine bakış açısını anlatan bir kitap
- My Country and My People by Lin Yutang – Çin’i bir Çinli tarafından anlatan kitap. Çin halkı hakkında, kuzey guney ayırımı hakkında yazıyor, Çinliler nasıl yaşar, nasıl boş vakitlerini geçirir. Çin halkının manevi dünyası nasıldır?
- The Spirit of Chinese People by Ku Hung-Ming
- The Great Wall: China against the World, 1000 BC – 2000 AD by Julia Lovell
- On China by Henry Kissinger – Başyapıtlardan biri. Çin-ABD ilişkilerini iyi bilen yazar tarafindan yazılmış.
- Silk Roads by Peter Frankopan – Direk olarak Çin değil ama yan okuma olarak önemli bir eser. Harita algımızı değiştirecek bir kitap.
- Deng Xiaoping and the Transformation of China by Ezra Vogel – Önemli ve sürükleyici bir kitap. Deng Xiaoping’in hayatı üzerinden Çin tarihini anlatan bir kitap. Deng Xiapoing 1978-1989 yılları arasında Komünist partinin başına geçerek Çin’i ideoloji yerine ekonomik reformlara odaklanarak yönetmiş başkan olarak biliniyor.
- Çin: Yeni Büyük Güç ve Değişen Dünya Dengeleri by Fatih Oktay
- China in Ten Words by Yu Hua
- To Live by Yu Hua – Roman
- My Forty Years as a Diplomat by Feng-Shan Ho – Çin’in Ankara konsolosluğunu açan gruptan bir diplomatın anıları
- Alem-i Islam ve Japonya’da Islamiyetin Yayilmasi by Abdurresid Ibrahim – Çin ve Japonya
- China in the 21st Century: What Everyone needs to know? by Jeffrey Wasserstrom – Soru cevap yöntemiyle yazılmış kısa ve ana başlıklara dokunan bir kitap
- The Emperor Far Away: The Travels at the Edge of China by David Eimer – Çin’in sınır bölgelerinde yapılmış gezilerden bahseden bir kitap (Sincan, Tibet vs)
- End of An Era by Carl Minzner
- The Last Days of Old Beijing by Michael Meyer – Pekin hakkında yazılan bir kitap. Özellikle olimpiyat ile değişen bir şehrin hikayesi
- The Party: The Secret World of China’s Communist Rulers by Richard McGregor
Bunlara ek olarak ben de şu gezi/seyahat kitabını önerebilirim:
Sizlerin de önerileriniz varsa yorum olarak yazarsanız sevinirim.
Anahtar kelimeler: Çin hakkında kitaplar, Pekin, Beijing, Uygur, Polat, Peter Hessler
Yorumlar
Yorum Gönder